Издвајамо из колекције

Ђивара

Маска „Ђивара“. Народ Бамана, Мали.
Дрво. Висина 100 cm.

Музеј афричке уметности садржи карактеристичне, репрезентативне типове маски из региона западне и централне Африке, а посебно се по заступљености и бројности издвајају маске Бамана и Догона.

Маска Ђи-Вара рађена је у два плана: доњи део подразумева хоризонтално постављено тело животиње, најчешће мравоједа или камелеона, овалног или геометријског облика. Други план маске израња из тела доње животиње у облику антилопине главе са снажном гривом и дугачким роговима. Доминантне су линије врата и дугуљаста њушка повијена надоле, док је код неких доминантна грива која се од темена антилопине главе спушта на тело доње животиње.

Када је маска готова она постаје власништво друштва Ђи-Вара. Пре почетка аграрних церемонија, односно сетвених и на крају године жетвених радова, маске се перу а потом премазују масноћом добијеном из путеровог дрвета (Vitelarie paradoxa). Да би се појачала њихова делотворна моћ, маске се ките додатним материјалима као што су каури шкољке, метални листићи, тканице, кончићи и сл. По завшетку свих неопходних припремних радњи маске су спремне за употребу.

Home - Bigtheme.net
The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere