Стална поставка

Стална поставка Музеја представља традиционалне уметности заједница Западне Африке и чине је аутентични предмети који припадају културама народа Бамбара, Догон, Марка, Малинке, Моси, Бобо, Киси, Бага, Дан, Гере, Сенуфо, Бауле и Ашанти.

 

На поставци су највише заступљене маске и скулптуре које се сматрају класичним изразом уметности западне Африке и чине саставни инвентар религијских и других друштвених церемонија. Изложени су и други култни и магијски, украсни и употребни предмети у дрвету, затим керамика, фигуре у меком камену (стеатиту), као и репрезентативни избор текстила и музичких инструмената.

Концепција и стручна поставка сталне изложбе која датира из 1977. године, потписује Јелена Аранђеловић Лазић (прва директорка Музеја), док је ликовна реализација дело архитекти Слободана и Савете Машић. „Нова стална поставка“ чију је стручну концепцију осмислила Наташа Његовановић Ристић, историчарка уметности и дугогодишњи виши кустос Музеја, а чије визуелно решење потписује арх. Иван Куцина, укључиће и традиционално стваралаштво друштава централне и источне Африке чиме би се постигла визија оснивача Музеја исказана у самом називу институције: да стална поставка једног дана представља одраз стваралаштва читавог континента – Африке.

Издвајамо

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

Текућа изложба

NKN bilten t

Nyimpa kor ndzidzi –
Човек не може
опстати сам

мај 2017. - фебруар 2018.

Опширније о изложби...


Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу


The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere