Текућа изложба

 

NYIMPA KOR NDZIDZI –
ЧОВЕК НЕ МОЖЕ ОПСТАТИ САМ
(Ре)концептуализација Музеја афричке уметности – збиркe Веде и др Здравка Печара

23. мај 2017 - 28. фебруар 2018.

 

Изложбу су отворили Милоје Поповић Каваја, истакнути дипломата, новинар и публициста, и амбасадор Алжира, Њ.Е. г. Абделхамид Шебшуб.

У време отварања за публику, Музеј афричке уметности – збирка Веде и др Здравка Печара промовисан је као једини европски антиколонијални музеј. Међутим, осим имена колекционара основне збирке у називу музеја – Веде Загорац и Здравка Печара – у оригиналној поставци готово да ништа не упућује на историјске околности успостављања ове градске институције.

Назив Nyimpa kor ndzidzi је преузет из натписа на боку чамца, који је др Здравко Печар добио на поклон од шефа рибарског села Манкоадзе у Гани 1975. године. У преводу значи: за једног човека нема хране, а у преносном смислу упућује на заједништво: човек не може опстати сам. Изложба се у сегментима остварује као екстензија, интервенција, допуна на сталној поставци, настављајући се у малој сали Музеја кроз цитате, биографске податке, фотографију и покретну слику, у сегменту под називом Распакивање архива Веде Загорац и Здравка Печара.

Како би се истакао контекст настанка овог музеја и рад његових оснивача и иницијатора, изложба Nyimpa kor ndzidzi доводи у фокус мало познате музејске садржаје, попут докумената, записа, фотографија, филмова и периодике. Њиховим постављањем кроз тематске целине унутар оригиналне поставке (из 1977. гoдинe), преиспитује се могућност различитих интерпретација и потенцијала овог Музеја за утемељен говор о питањима људских права, једнакости и солидарности.

Кустоскиње изложбе: др Ана Сладојевић и Емилиа Епштајн

За информације о јавним вођењима и пратећим разговорима, погледајте календар.

 


 

 


Деплијан изложбе

 


 


Завирите у публикацију

 


 

 


 

Погледајте фотографије са отварања изложбе (23. мај 2017.):

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere