Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Вести и догађаји

 

Нови број

Часопис АФРИКА: СТУДИЈЕ УМЕТНОСТИ И КУЛТУРЕ

Časopis AFRIKAИзашао је трећи број часописа АФРИКА – Студије уметности и културе. Часопис је вишејезична, двогодишња научна публикација коју издаје Музеј афричке уметности у Београду. Доступна је online, на самом сајту, и у штампаном облику и има за циљ да научној заједници и широј јавности представи новија истраживања о разноврсним креативним изразима Африке, културним и друштвеним процесима у афричким земљама и дијаспори, као и рецепцији афричке уметности и културе унутар специфичних европских/западних оквира.

У овом броју представљени су научни радови аутора из иностраних и домаћих музеја и научно-истраживачких центара: Алекса де Вута, Џеклин Грејс Лејси, Ремија Жадинона, Марка Пишева, Ане Сладојевић и Елизабет М. Брукс. У научним радовима су представљене следеће теме: интеракција музејске поставке и публике на примеру изложбе њујоршког Природњачког музеја; изучавање музичке праксе заједница у Габону на примеру свете харфе за профане песме; полигинија и сложеност брачних улога и односа у савременим афричким друштвима; нове методологије и технологије дигитализације музејских садржаја на примеру Сталне поставке Музеја афричке уметности; визуелизација и доживљај Кибуки обреда у урбаном Занзибару.

Прочитајте и два интервјуа: двоструки интервју са кустосом Симоном Нџамијем, и Бонавантиром Соом Беџеном Ндикуном директором галерије SAVVY, поводом изложбе WIR SIND ALLE BERLINER: 1884–2014 (Ми смо сви Берлинци: 1884-2014) одржане у Берлину (2014–2015); други са Кристином Мален Кример, заменицом директора и главном кустоскињом Смитсонијановог Националног музеја афричке уметности у Вашингтону, поводом изложбе афроамеричке и афричке уметности, којом је овај Смитсонијанов музеј прославио педесетогодишњицу постојања.

Пратите активности Музеја афричке уметности и других музеја путем приказа најновијих изложби афричке уметности одржаних у МАУ и другим светским музејима. Из хронике "Из МАУ" сазнајте о текућим пројектима дечијим радионицама у МАУ и дигитализацији МАУ фото-архива.

*Насловна страна часописа: "Граница је затворена". Друштвена игра настала у Центру за тражиоце азила у Боговађи у јесен 2014. године. Аутор: непознати мигрант. Фото: Роберт Козма (Група 484) и уметнички колектив "шкарт".

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

Календар догађаја

Kalendar događaja

Часопис Музеја

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner


МАУ је члан   Balkan Museum Network

Grb Beograda

МАУ је под покровитељством Скупштине града Београда – Секретаријата за културу


Савски венац

Пријатељ Музеја -
Градска општина Савски венац


Приступна рампа


The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere

Издвајамо

Часопис Музеја

Časopis Muzeja

Е-Публикације

E-publikacije