Едукација и анимација

 

SWAHILI • језичке радионице • ЈЕСЕЊИ ЦИКЛУС

Музеј афричке уметности током октобра, новембра и децембра организује јесењи циклус радионица свахили језика, намењен одраслима (16+), који воде Галина Тудик и Амоси Петер Руангариа.

Након одржане бесплатне промотивне радионице (7.10.2017.), где су полазници радионице имали прилике да се упознају са предавачима, методом рада и првим речима на свахилију, Музеј афричке уметности расписао је упис полазника на јесењи циклус Swahili - језичких радионица. Полазници су се уписивали од 9. до 15. октобра.

Јесењи циклус радионица траје од 21. октобра до 16. децембра. Радионице су намењене почетницима. Сваки полазник ће на крају циклуса бити оспособљен за основну комуникацију на свахилију.

 

ЦИКЛУС ЈЕЗИЧКИХ РАДИОНИЦА

На свахилију постоји изрека: МТУ НИ WАТУ, што значи ЧОВЕК ЈЕ НАРОД.

Кроз учење језика упознају се и разумевају другачији обичаји, нарави и понашања.

Свахили, или тачније Кисвахили, припада групи Банту језика – великој језичкој групи која се говори на огромном подручју субсахарске Африке. Кроз векове, свахили се ширио кроз трговинске односе међу народима и државама.

У Танзанији, Кенији, Уганди и ДР Конго свахили је званични национални језик, али га говоре милиони људи широм источне, централне и јужне Африке: у Бурундију, Сомалији, Мозамбику и Јужној Африци.

Свахили се непрекидно обогаћује речима које се позајмљују из других језика, тако да су арапски, хинду, гуџарати, персијски, а однедавно и енглески део свахилија. Такође, у овом језику постоје трагови португалског, немачког, као и бројних локалних језика. На неки начин, свахили је огледало свих веза које су се у дугом историјском периоду стварале између различитих народа!

За све који говоре српски, учење свахилија не представља озбиљну потешкоћу: пише се као што се говори, а користи се исти систем самогласника као у српском језику. За све оне који су заинтересовани да науче овај језик ради личног усавршавања, планираних путовања или комуникације са пословним партнерима у Африци, свахили је одличан избор!

Информације о упису:

Радионице се одржавају у циклусима: јесењем и пролећном. Сваки циклус траје два месеца у ритму од једном недељно, суботом, у трајању од сат и 30 минута.

Циклус јесењих радионица почиње 21. октобра и траје до 16. децембра 2017.

Свахили радионице су отворене за две групе у следећим терминима:

  • I група (почетна 1) : суботом од 10 до 11:30
  • II група (почетна 2): суботом од 11:45 до 13:15

У свакој групи места има за 10 полазника.

Цена циклуса радионица је 6.000 динара за два месеца: 8 двочаса, укупно: 16 часова.

Слањем пријаве, врши се резервација места, добијају се даља упутства како да се изврши уплата и заказује термин за долазак у Музеј афричке уметности на верификацију уписа. Упис на циклус радионица се врши до попуне групе (по 10 полазника у две групе). Након тога се по примљеним пријавама формира листа чекања са обавештењем о почетку другог циклуса курса свахилија.

Након завршеног уписног рока, Музеј афричке уметности задржава право да не почиње са радионицама уколико укупан број уписаних полазника није довољан. У том случају пријављеним полазницима се предлаже повраћај новца. За истовремени упис две особе из исте породице, укупна цена радионица за другог члана породице (у директном сродству) биће умањена за 20%.

Полазници радионица ће радити на основу књиге "Complete Swahili" (свахили/енглески), ауторке Џоан Расел (Joan Russell), а трошкови репродукције штампаних и других материјала који ће се користити на часовима, такође, улазе у поменуту цену.

Радионице воде:

Амоси Петер Руангариа (Amosi Peter Rwangarya)
Рођен је у Танзанији и студент је мастер студија на Економском факултету у Београду. Свахили је његов матерњи језик, а поред њега, добро говори енглески, српски, као и локални танзанијски језик занаки.

Галина Тудик (Galina Tudyk)
Дугогодишњи симултани, консекутивни и писани преводилац за енглески језик. Галина је дипломирала енглески језик и књижевност на Филолошком факултету у Београду. Живела је две године у Најробију, где је похађала интензивни курс свахилија у школи језика Англиканске цркве Кеније.

За додатна питања можете контактирати Ивану Војт, кустоса МАУ, на Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. или на бројеве телефона: 011/2651 654, 011/2651 269.

The Betst bookmaker bet365 Review
How to register at bookamkersHere