МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

ДAНИ EВРOПСКE БAШTИНE

oд 23. сeптeмбрa дo 2. oктoбрa

Манифестација „Дани европске баштине” се одржава сваког септембра у Београду.

Кроз едукативне и уметничке програме, представљају се култура, традиција и обичаји свих становника Европе. Ове године, тема „Дана европске баштине“ je „Културнo нaслeђe и зajeдницe – живeти с нaслeђeм“.

Музеј афричке уметности ће се током 10 дана трајања (23. септембра - 2. октобра) представити кроз студентска вођења по сталној поставци, кустоска вођења по текућој изложби, креативне радионице и happyining у извођењу Коље Мићевића, песника и преводиоца.

 

ПРОГРАМ

Петак, 23.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Лов на предмете: о сакупљачкој активности брачног пара Печар“,
Александра Тодоровић, студенткиња основних студија етнологије и антропологије

Брачни пар Печар – оснивачи Музеја афричке уметности у Београду, провели су око двадесет година на подручју западне Африке. Боравећи на континенту, очарала их је домишљатост и креативност афричког уметника. Са жељом да и „своме народу“ пренесу део своје љубави и колекционарске страсти, настала је збирка предмета која чини данашњу сталну поставку Музеја. Стална поставка нас и данас инспирише и позива на дубље сагледавање уметности и култура западноафричких народа.

 

Субота, 24.09.2016. у 13:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Стварање уметности – уметник у западноафричком друштву“,
Олгица Лукановић, студенткиња основних студија историје

Ако желите да сазнате нешто више о настанку традиционалне афричке керамике или тканина, ако вас интересује како живи уметник, онда вас очекујемо на овом вођењу. Кроз причу о техникама и материјалима од којих настају традиционални афрички предмети сазнаћемо и какав је статус ствараоца. Покушаћемо да разбијемо неке од предрасуда са којима се и даље у великој мери сусрећемо и, на крају, бавићемо се и мотивацијама и инспирацијама уметника у савременом друштву.

 

Недеља, 25.09.2016. у 11:00:

Стручно вођење кроз изложбу “Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим” (за одрасле) и дечја креативна радионица “Порука у коси - афрички стилови фризура и украшавања главе” (узраст од 4 до 12 година).

Кустоскиња Ивана Војт приредиће за посетиоце Музеја афричке уметности јавно вођење кроз најновију изложбу „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим”. Изложене фотографије београдске уметнице Катарине Радовић – настале у фризерском салону у сенегалском граду Сен Луј – приказују жене, девојке и девојчице које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе дуготрајно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе, доказујући да лепота никога не штеди. У истом термину у Музеју ће за децу бити организована креативна радионица „Порука у коси: афрички стилови фризура и украшавања главе”. Учесници радионица ће упознати разноврсност стилова и начина украшавања косе, као и значења која су различите фризуре и оглавља имали у афричкој традицији. Деца ће на радионицама правити ратничка оглавља по узору на перјанице народа Масаи и Хехе, необичан облик једног веома важног прамена косе - какав је могао да носи само краљев гласник код народа Јоруба, елегантан црвени шешир из женске моде народа Зулу, модел са кићанкама инспирисан фризурама девојака народа Химба, и наравно – плетенице од разнобојног предива које се не носе само широм Африке, већ и свуда у свету. На крају радионице, учесници ће своје креације ‘прошетати’ на импровизованој модној писти. Дечје радионице воде Марија Личина, кустоскиња и Милица Јосимов, вајарка, уз помоћ Анe Кнежевић, сарадницe Музеја.

 

Понедељак, 26.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Тајна знања и обреди прелаза народа западне Африке“,
Ивана Затежић, студенткиња мастер студија историје уметности

Живот народа Африке дубоко је прожет религијом и традицијом, што се манифестује кроз све важне аспекте живота појединца и заједнице – рођење, ступање у свет одраслих, смрт, обрада земље и жетва, поштовање предака и многе друге. Сви ови тренуци су пропраћени одговарајућим ритуалима које изводе одређени чланови заједнице посебно упућени у тајна знања и вештине, односно чланови који су претходно сами прошли кроз различите иницијације, обреде прелаза. Бити инициран значи бити заслужан за посебан, виши ранг који са собом носи и одређене обавезе и одговорност чувања и преношења тих знања и вештина млађим генерацијама. Посматрајући маске и скулптуре на сталној поставци Музеја, можемо кроз конкретне примере дочарати како су изгледали маскирани носиоци тајних знања, како су могли изгледати ритуали које су они изводили, и чему и одакле та тајновитост која их прати.

 

Уторак, 27.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Религија или магија? Традиционална веровања код западноафричких народа“,
Сара Лазић, студенткиња докторских студија историје

Старе предрасуде о афричким народима дуго су замагљивале праву слику о достигнућима и филозофији многобројних народа овог континента. Са двадесетим веком и усвајањем објективног приступа при изучавању ваневропских култура, афричка уметност, религија и митологија коначно добијају заслужено место у науци – признаје им се посебност, изванредност и оригиналност. Наиме, код Догона, западноафричког народа које живи у Малију, познавање кретања небеских тела било је далеко испред савремене науке и телескопа, и поједина астролошка знања која су део догонске митологије потврђена су тек у другој половини двадесетог века уз помоћ савремене технологије и развијених научних метода. Уколико ова информација и њој сличне изазивају код вас интересовање и радозналост, посетите ово вођење и сазнајте занимљиве ствари о традиционалним веровањима народа Догона, Бамбара, Сенуфо и других.

 

Среда, 28.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Ако знаш говорити, знаш певати; ако знаш ходати, знаш плесати“ (зимбабвеанска и суданска изрека),
Јелена Весковић, студенткиња мастер студија историје уметности

Прва асоцијација на афрички континент, оно са чим га у глобалу повезујемо, јесте урођени смисао за ритам, тајанствена повезаност са музиком, далека, загонетна култура и плес. Шта се крије иза појма "афрички плес"? Зашто за цео континент кажемо да има мистичну ритмичну урођеност и како то изгледа када је плес део нечије свакодневице? Кроз разне примере покушаћемо да одгонетнемо и приближимо традиционалне афричке ритуалне плесове, али и њихов утицај на савремену игру.

 

Четвртак, 29.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Друштвени статус код народа западне Африке“,
Урош Николић, студент основних студија етнологије и антропологије

Колико је цењен уметник? Каква је улога жене? Кроз какве иницијације деца пролазе да би добила статус одрасле особе? На које начине старешина или краљ исказују свој положај, моћ, супериорност и ексклузивност? Како се схватају преци и смрт? На примерима предмета материјалне културе и уметности западноафричких народа Догон, Сенуфо, Бамбара и других сазнајте на који начин су ови предмети показивали и потврђивали друштвени статус појединаца у друштву, и излазили у сусрет како личним потребама, тако и културним идеалима и схватањима заједнице.

 

Четвртак, 29.09.2016. у 20:00:

Happyning Коље Мићевића: „Афричка легенда”.

„Афричка легенда“ (Просвета, 1982) је једна по жанру неодређена али изазовна и прелепо писана есејистичка проза у којој Коља Мићевић, угледни песник и преводилац, непрекидно преплиће приче о својим духовним, интелектуалним и животним искуствима доживљеним у радној соби и на путовањима по Француској и Африци, са авантурама у које преводилац улази настојећи да поетски исказ, настао на једном страном језику, преведе на свој матерњи језик... А увођењем приче о малијском владару Абубакару Другом, есеј се неосетно и значајно претвара у легенду (из рецензије Светлане Велмар-Јанковић).

У својеврсном музичко-сценском happyning-у приређеном у МАУ, непрекидним преплитањем различитих искустава и доживљаја, Коља Мићевић остварује необичан и привлачан спој приватног и не-приватног, личног и књижевног. Према речима аутора, happyning је облик класичног предавања коме су значајно додата крила маште, инвенције и тренутне импровизације; happyning је усрећивање, делатност која оне који слушају и оног који говори, свира или пева, треба да доведе до стања заједничког и поучног задовољства.

 

Петак, 30.09.2016. у 18:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Визуелни идентитет Музеја афричке уметности: архитектура, дизајн и стална поставка“,
Ана Кнежевић, студенткиња мастер студија историје уметности

Вођење кроз Музеј афричке уметности и размишљање о његовом визуелном идентитету, који заједно креирају архитектура, дизајн и стална поставка захтева једну не сасвим уобичајену шетњу кроз МАУ. Наиме, у фокусу нису предмети које Музеј чува и излаже, већ само архитектонско здање које је за јавност отворено 1977. године. Дизајн ентеријера и стална поставка МАУ, која је и данас у оригиналном, аутентичном стању, наручени су, осмишљени и реализовани заједно са архитектуром Музеја афричке уметности као једна концептуална целина. Уз причу о слојевитом и занимљивом визуелном идентитету МАУ посматрамо његов екстеријер, старе фотографије, првобитни изглед, ентеријер, касније надоградње и фасадне мурале као најновије слојеве који доприносе креирању другачијег свеукупног изгледа МАУ.

 

Субота, 01.10.2016. у 13:00:

„Практикум 2016“ – тематска вођења кроз сталну поставку:
„Сусрет два света: Африка кроз путописе“,
Јована Тешић, студенткиња мастер студија историје

Идејни елементи афричке уметности вековима су привлачили пажњу представника западне цивилизације, а на то како су тумачени, утицале су политичке, идеолошке и социјалне прилике у друштвима којима су путници припадали. Путописна литература представља веома вредан извор за сагледавање идеја, ставова и призми кроз које су путници-истраживачи посматрали „другачију“ уметност са којом су се сусретали. Од литературе средњег века, преко колонијалног периода, све до савременог доба, ово вођење кроз сталну поставку дочарава публици развој и промене путописне литературе кроз векове, и тежи да растумачи на релевантан начин одлике афричке уметности које су путописци представљали на карактеристичан начин. Поређење савремених научних тумачења са оним што су пренели путописци учиниће да публика разуме како је најпре европска цивилизација, кроз време формирала и мењала своје ставове и однос према афричкој култури и уметности.

 

Недеља, 02.10.2016. у 11:00:

Стручно вођење кроз изложбу “Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим” (за одрасле) и дечја креативна радионица “Порука у коси - афрички стилови фризура и украшавања главе” (узраст од 4 до 12 година).

Кустоскиња Ивана Војт, приредиће за посетиоце Музеја афричке уметности јавно вођење кроз најновију изложбу „Кад престанеш да ме чешљаш, престаћу да те мрзим”. Изложене фотографије београдске уметнице Катарине Радовић – настале у фризерском салону у сенегалском граду Сен Луј – приказују жене, девојке и девојчице које истрајавају у вишечасовним третманима фризирања, често веома непријатним и болним, како би одговориле на идеале лепоте конструисане у њиховој средини. Клијенткиње не одустају од своје намере да изађу из салона лепше него што су ушле и стрпљиво подносе дуготрајно седење, чупање, затезање, чак и прошивање и паљење праменова косе, доказујући да лепота никога не штеди. У истом термину у Музеју ће за децу бити организована креативна радионица „Порука у коси: афрички стилови фризура и украшавања главе”. Учесници радионица ће упознати разноврсност стилова и начина украшавања косе, као и значења која су различите фризуре и оглавља имали у афричкој традицији. Деца ће на радионицама правити ратничка оглавља по узору на перјанице народа Масаи и Хехе, необичан облик једног веома важног прамена косе - какав је могао да носи само краљев гласник код народа Јоруба, елегантан црвени шешир из женске моде народа Зулу, модел са кићанкама инспирисан фризурама девојака народа Химба, и наравно – плетенице од разнобојног предива које се не носе само широм Африке, већ и свуда у свету. На крају радионице, учесници ће своје креације ‘прошетати’ на импровизованој модној писти. Дечје радионице воде Марија Личина, кустоскиња и Милица Јосимов, вајарка, уз помоћ Анe Кнежевић, сарадницe Музеја.

 

Четвртак, 06.10.2016. у 10:00:

„МАУ за све, сви у МАУ“ – посебан програм за старије особе (55+):
„Ношње и текстил западне Африке“.

Сваког првог четвртка у месецу у термину од 10 до 12 часова, кустоси Музеја афричке уметности су ту да кроз разноврсне бесплатне програме приближе сталну поставку, тематске изложбе, различите области афричке уметности и културе, као и историјат самог музеја и његову улогу у нашем граду. За старије суграђане приредићемо: презентације, вођења, разговоре, играње друштвене игре манкала, упознавање са музичким инструментима, креативне радионице, као и филмске пројекције. У четвртак, 6. октобра, биће реализована радионица за старије особе под називом „Ношње и текстил западне Африке“. Aфричке ношње и текстил одликује изражен симболизам мотива и боја, који је најчешће у тесној вези са предањем, усменом традицијом и митовима. Најпре ће на уводној презентацији бити представљени карактеристични ликовни мотиви, односно украси и симболи на различитим одевним и церемонијалним афричким тканинама, уз објашњење њиховог културног значења. Потом следи практичан рад у оквиру ког ће учесници, у сарадњи са кустосима, декорисати тканине везом и нашивањем различитих апликација.

 

Улаз на посебне програме који се одржавају током трајања манифестације је бесплатан.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network