МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

Архива

 

Уторак 14, среда 15. и четвртак 16. новембар 2017. од 18:30 до 19:30

Серија предавања „Свети бикови старог Египта“

Предавач: Ненад Марковић

Простор: Кабинет Здравка Печара, први спрат МАУ

Улаз: слободан

Eгипатска божанства су често представљена у зооморфном облику, делимично или потпуно, те су током историје свог постојања добиле и своје животињске представнике на земљи у складу са врстом која их је представљала (на пример, Хорус као соко, Тот као бабун или ибис, Хнум као ован и слично). Међутим, то није нужно био случај са биковима. Како је бик заузимао централно место у египатској краљевској идеологији од самог почетка египатске цивилизације, не чуди чињеница да су нека од најважнијих божанстава имала своје земаљске инкарнације баш у биковима, идентификованим на основу специфичних физичких карактеристика. Тако је бог-творац Птах, представљан искључиво као мумифорни човек, имао своју инкарнацију у бику по имену Апис у Мемфису, док је бог сунца Ре, углавном приказиван у облику сокола, био заправо отелотворен у бику Мневису у Хелиополису. Исто тако, тебански бог рата Монту, такође познат у облику сокола, био је поштован у облику бика Бухиса у Хермонтису.

Циљ серије од три предавања (уторак 14. – чeтвртaк 16. новембaр 2017) јесте упознавање са начинима на које је бик постао тесно повезан са идеологијом египатске краљевске власти и центар поштовања у неким од најстаријих светилишта током целокупног трајања египатске историје. Предавања ће такође бити фокусирана на историјски развој најважнијих и најбоље посведочених култова – Апис, Мневис, Бухис.

 

Програм предавања:

- Уторак, 14. новембар 2017, у 18:30 – УВОД: КАКО ЈЕ БИК ПОСТАО БОГ

- Среда, 15. новембар 2017, у 18:30 –  АПИС У МЕМФИСУ

- Четвртак, 16. новембар 2017, у 18:30 – МНЕВИС У ХЕЛИОПОЛИСУ И БУХИС У ХЕРМОНТИСУ

 

Ненад Марковић дипломирао је историју на Филозофском факултету у Београду, а тренутно је докторанд на Чешком институту за египтологију (ФФ УК) у Прагу. Остварио је бројна предавања, бавио се дигиталним ископавањима, учествовао у радионицама керамике и на бројним летњим школама и конференцијама у иностранству. Научна интересовања усмерена су ка културној историји древног Египта и Блиског истока, са посебним занимањем за иконографију, епиграфију, папирологију, перцепцију и рецепцију Египта, итд.

БИЛТЕН - пријава

Пријавите се како бисмо Вас информисали о предстојећим музејским програмима.

captcha 

Календар догађаја

Kalendar događaja

Виртуелна тура

Дигитални отисак МАУ

Диг(и)МАУ

DIGI MAU baner

www.nesvrstani.rs

nesvrstani.rs

Аудио-водич

Аудио-водич

Часопис Музеја

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.


МАУ је члан   Balkan Museum Network