МАУ

Facebook Instagram Twitter Academia YouTube SoundCloud RSS

АФРО ФЕСТИВАЛ 2011

10-12. Јун

Афро фестивал је годишња манифестација Музеја афричке уметности на којој се кроз изложбе, концерте, јавна вођења, филмске и видео пројекције, ликовне и музичке радионице, као и продајне изложбе промовише и представља културно наслеђе Африке. У данашњем свету афричке уметности и креативност превазилазе оквире једног континента и због тога МАУ кроз различите културне садржаје жели да укаже на значај афричког уметничког наслеђа и изван граница континента.

ПЕТАК 10. јун

 

12h-14h
Омаж Јелени Аранђеловић Лазић (првој директорки Музеја афричке уметности)

музеолошки рад - научна истраживања - објављена дела

Музеј афричке уметности: збирка Веде и др Здравка Печара поклоњена је Граду Београду 1974. године, а пионирски посао идентификације предмета, стручне анализе и концепције Музеја резултат је неуморног рада и посвећености прве директорке Музеја – Јелене Аранђеловић Лазић. У овом термину биће направљен осврт на рад и допринос прве директорке МАУ.

Учесници разговора: Слободан Машић (архитекта), Лазар Лазић (књижевник) и Нарциса Кнежевић-Шијан (директор МАУ)

20h-24h
АФРАМ

вече посвећено афро-америчкој музици

Афро-америчко наслеђе представља један од конститутивних чинилаца културе С.А.Д. У тим оквирима, афро-америчка музика као планетарно препознатљив феномен утицао је не само на стварање бројних музичких праваца, већ и на музичку индустрију уопште. Као сложен концепт који у себи садржи варијетет звучног и визуелног материјала програм АФРАМ ће представити публици музичка раскршћа афро-америчког поткултурног и културног миљеа. Музички и визуелни програм ће се одржавати на три пункта у башти и на једном пункту у ентеријеру Музеја чиме ће бити предочен историјски развој и нове тенденције афро-америчке музике.

Аутори програма: Јелена Јововић (музичка концепција), Нарциса Кнежевић-Шијан (визуелна концепција)

Трибина АФРАМ-а: Howard Curtis (специјални гост, редовни професор Universität fur Musik and Darstellende Kunst Graz), Greg DeCuir (синеаста, докторант ФДУ), Јелена Јововић (џез музичар и професор у музичкој школи Станковић), Жељко Керлета и Владимир Ђелић Ћиле (познаваоци афро-америчке музике и колекционари винила)

DJs: Жељко Керлета and Владимир Ђелић Ћиле

Инсталација: Зоран Насковски

СУБОТА 11. јун

улаз: 100 дин.

 

10-18h
AFRICAN BAZAAR

African Bazaar: sale exhibition of arts and crafts - masks, sculptures in stone and wood, handcrafted and painted fabrics, paintings, batik, jewellery, decorative items.

 

 

АФРИЧКИ БАЗАР

Афрички базар – продајна изложба уметничких и занатских предмета: маске, скулптуре у камену и дрвету, руком прављене и бојене тканине, слике, батик, накит, декоративни предмети за ентеријер.

интерактивни штандови – подршка локалним уметницима

Ове године, локални млади уметници који инспирацију за своје радове налазе у афричком дизајну, демонстрираће технике израде накита и представити своје радове у оквиру продајне изложбе.

Art & Photography

Марко Тодоровић: Портрети Танзаније, Катарина Радовић: Венчање у Буркини, Владимир Рајковић: Долином реке Омо

20h
Концерт: фјужн традиционалне индијске и мароканске музике

Путовање од Индије до Марока и фјужн различитих култура кроз музику као језик.

Наступају: Акаш Бат, табла & канџира (индијске перкусије), Ненад Вјештица Кхан, ситар (жичани инструмент из Индије) и Стефан Саблић, уд (жичани инструмент северне Африке и Блиског Истока).

 

 

НЕДЕЉА 12. јун

улаз: 100 дин.

 

10h-18h
ДУРБАР!

Најзначајнији дан Афро фестивала је Дурбар: фестивал фестивала – дан пријатељства, музике и плеса. Уз учешће афричких амбасада у Београду - у пријатном екстеријеру, башти Музеја - овај дан слави афричку музику, плес уметност и културу. Посетиоци ће имати прилику да уживају у богатству афричке креативности: кенте из Гане, касаи велвет из Конга, ђелаба и кафтан са севера Африке, уникати керамике и стакла Алжира, Марока и Туниса, египатске разнобојне арабеске, индиго тканине из Гвинеје, штампани текстил из Анголе. Уз љубазну подршку афричке дипломатске заједнице у Београду, посетиоцима се пружа прилика да уживају у кулинарским специјалитетима из различитих крајева Африке. Посебно аранжирани штандови са предметима уметничке, занатске и сувенирске производње (тканинама, накитом, фигурама у дрвету) доприносе духу фестивала који на незабораван начин дочарава културну ризницу Африке.

Кликните да преузмете програм Афро фестивала 2011 - .pdf

Календар догађаја

Kalendar događaja

Како ради МАУ

О томе како и шта (све) ради МАУ, погледајте у сјајном прилогу за BRAINZ TV - Научну телевизију (новембар 2019.). Говори део МАУ тима: Емилиа Епштајн, Милица Јосимов, Милица Наумов, Марија Милош, Ана Кнежевић.